Whiskylap

viszki

1. Amerikai Whiskyk /Tennessee Whisky/
Jack Daniel’s 1050,-/4cl 
A Jack nem Bourbon, hanem ’Tennessee Whiskey’! De mi a különbség? Az aktívszenes szűrési eljárás, ami oly sima, bársonyos ízt eredményez.
A mára már az USA nemzeti örökség részeként kezelt Lynchburg városkában található üzem, mely 1866 óta gyártja a márkát, az USA legrégebben bejegyzett lepárlója. A sztenderd magas minőség bizonyítéka  a jelentős piaci részesedés és a több mint 100 év óta folyamatos szakmai sikerek a különféle kiállításokon és teszteken a világ minden pontján.
Jack Daniel’s Gentleman Jack 1350,-/4cl
A Gentleman Jack a világon az egyetlen whiskey, amit két alkalommal is aktívszenes szűréssel kezelnek. Egyszer a lepárlást követően azonnal, majd az érlelési folyamat végén, a palackozás előtt újra átcsepegtetik az italt egy különleges aktívszenes szűrőn, amitől az ital kivételesen sima és lágy karaktert kap.
Az 1988 óta gyártott speciális Jack Daniels, az új formájú palacktól eltekintve, belső értékeit tekintve tökéletesen azonos az elmúlt több mint 20 évben gyártott termékkel. Továbbra is kizárólag a legjobb minőségű gabona és a teljesen vasmentes forrásvíz felhasználásával készül ez a Tennessee whiskey rajongói által oly kedvelt ital.
Jack Daniel’s Honey 950,-/4cl 
A népszerű Tennessee whiskey mézzel ízesített likőr kiadása, amely jó egyensúlyú mézes édessége és fahéjas fűszeressége folytán egészen könnyen fogyasztható. Sőt, jó lesz vele vigyázni, mert „veszélyesen” itatja magát! Szobahőmérsékleten és hűtve is kiváló élvezetet nyújt, a hölgyek körében is igen népszerű whiskey alapú likőr.
Jack Daniel’s White Rabbit Jelenleg nincs!
120 éve nyitott meg Lynchburg városában a White Rabbit Saloon névre keresztelt kocsma, amelynek első tulajdonosa nem más volt, mint Jack Daniel, a népszerű Tennessee whiskey alapítója. Ez a limitált palackozású, a szokásosnál magasabb alkoholfokú kiadás, Jack egy újabb oldalát ismerteti meg velünk. Az évente megjelenő évfordulós Jack Daniel’s kiadások igen keresettek a rajongók és a gyűjtők körében.
Jack Daniel’s Single Barrel 1450,-/4cl 
Minden egyes palack sorszámozott, azaz azonosíthatóan egy-egy hordóból kerül ki, szemben a hétköznapi fekete-címkés palackokkal, melyeket számos hordó összeöntésével kevernek ki.
A single barrel kiszerelések az amerikai whiskeyk királyai, ugyanis az USA-ban a magas – gyakran sok emeletes – italraktárak terjedtek el, így a magasabb rekeszeken található hordókban lévő whiskey, a nagyobb hőingadozás miatt, jobban átveszi a fa ízét, azaz intenzívebb lesz mint a lejjebb érlelődők. A single barrel palackozások ezért mindig a felső hordókból kerülnek ki.
Jack Daniel’s Green Label Jelenleg nincs!
A Jack Daniel’s tárolóházai igen magasak, az érleléshez használt hordók több sorba vannak elhelyezve. Így egy-egy hordó – helyétől függően – különböző hőingadozásnak van kitéve, ami által a benne tárolt whiskey is máshogy érik. A nagyobb hőmérsékletingadozás miatt a feljebb lévő hordókban intenzívebb az érés. A Jack zöld címkés kiadásához pedig olyan hordókat válogatnak, amelyek lejjebb és a tárolóház közepéhez közelebb helyezkednek el, ezáltal ez a whiskey lágyabb, könnyedebb karakterű lesz. A fekete címkés verzióhoz képest kevésbé markánsak az ízei, így koktélok keveréséhez kiválóan alkalmas.
2. Skót Whiskyk /Single Malt/
Glenfiddich 10 years 1590,-/4cl Ft
A 3D3 a harmadik – s egyben legfüstösebb (40ppm) – darabja Jim McEvan azon sorozatának, amely 3 különböző évjáratú, 3 különböző raktárban érlelt és 3 különböző füstösségű whiskyből van összegyúrva. Norrie Campbell az utolsó hagyományos tőzegvágó munkás volt a szigeten, Jim jó barátja – az ő tiszteletére lett megalkotva a Bruichladdich lepárló ezen whiskyje.
Az ital többek között olyan párlatokat tartalmaz, mint a Port Charlotte (Islay szigetének letűnt, majd a Bruichladdich segítségével újraindított lepárlója) és a Bruichladdich Octomore, amely a világ legfüstösebb whiskyje.
A végeredmény egy felejthetetlenül füstös whisky, amely Norrie Campbellhez hasonlóan szenvedélyes, tüzes és igen karakteres.
Arran Malt Tokaji 4cl=1400 Ft
A skót whiskyknek alapvetően két fajtája létezik. A Skóciában nyilvántartott több mint 2000 fajta skót whisky egy része ún. single malt whisky, vagyis maláta whisky, amely egy-egy adott lepárlóüzem által előállított whiskypárlat.
A 12 éves Arran lepárló 2006 tavaszán először palackozta a whisky kedvelõk által régen várt 10 éves Maltját. A különösen jól sikerült érlelésnek köszönhetően, sorra nyerve a különféle elismeréseket, máris Skócia egyik legkiválóbb whiskyjeként emlegetik.
Ezt a verziót az érlelési folyamat végén néhány hónapig használt tokajis hordókban utóérlelték, hogy aztán hordós erõsségűen, azaz higítatlanul palackozzák.
A tokaji borok ismerője illatában és ízében is azonnal felfedezheti a tokaji borok jellegzetes aromáját. Igazán különleges ízélmény!
3. Skót Whiskyk /Blended, kevert/
Ballantines 950,-/4cl
Minden blended skót whisky maláta és gabona whisky-k házasításával készül. A keverés célja olyan új változatos ízű, karakterű skót whisky-k előállítása a fogyasztók számára, amelyek a hagyományos módon – csak maláta whisky vagy csak gabona whisky készítésével – nem voltak megvalósíthatók. Ide tartoznak a világ legismertebb és legkeresettebb skót whiskyjei, amelyeket 15-50 különböző maláta és gabona whisky házasításával, keverésével állítanak elő.
A világ egyik legnépszerűbb kevert skót whiskyje. Ennyi ember biztosan nem tud tévedni.
A Ballantine’s-t Dumbartonban keverik és palackozzák 57 féle maláta whiskyből és saját lepárlójában főzött kukoricawhiskyből.
Chivas Regal 12 Pdd 4cl=890 Ft
A 19. század óta változatlan módon készíti a Chivas Brothers ezt a méltán népszerű blended whiskyt.
A 12 éves Chivas Regal a legkiválóbb speyside-i single malt whiskykből lett kikeverve. Az ital ‘finger print’-je, azaz a domináns maláta whisky-je a Strathisla, mely a Skót felföld legöregebb, mai is működő lepárlójában készül. A Chivas Reagal 12 egy nem összetéveszthetően síma, lágy whisky.
Johnnie Walker Red 950,-/4cl
A termékcsalád legnépszerűbb tagja, a JOHNNIE WALKER RED LABEL, a világ elsőszámú, legnagyobb mennyiségben eladott whiskyje. Több mint negyvenféle, legalább három évig érlelt skót malátawhisky keveréke.
Fogyasztható jéggel vagy jég nélkül, kevés vízzel vagy tisztán, de egyre több fiatalv fogyasztja long drinkként kólával vagy gyömbérrel.
Johnnie Walker Black 4cl=890 Ft
A világ legkeresettebb deluxe skót whiskyje. A szakértők a prémium blend kategória egyik csúcsának tartják. Több mint 40-féle összetevőjének mindegyike legalább 12 éves érlelésű, amitől az ital rendkívül komplex, testes, mégis lágy. Fő alkotóeleme, az ital “szíve” a 12 éves érlelésű felföldi maláta whisky, a Cardhu.
Tisztán vagy kevés vízzel fogyasztandó – így felszabadulnak a hosszú évek során “bezáródott” illat- és ízanyagok – az ital kinyílik.
A Johnnie Walker Black Label története hosszú múltra tekint vissza. 1867-ben John Walker fia, Alexander Walker apjától szerzett whiskyházasítási szaktudását felhasználva alkotta meg az italt, amely már 1880-tól kezdve számos rangos nemzetközi elismerést vívott ki magának. A Johnnie Walker Black Label milliós rajongótáborában számtalan híresség is megtalálható. A márka talán legismertebb lelkes híve Sir Winston Churchill volt, aki nemcsak nagyszerű államférfi, hanem kiváló festő hírében is állt. 1932-ben készített olajfestményét Bottlescape-nek, Üvegformának nevezte el. A csendéleten feltűnik kedvenc italának, a Johnnie Walker Black Label-nek híres, egyedi körvonala.
Johnnie Walker Green Label 4cl=1150 Ft
Pure Malt, azaz kizárólag tizenöt éves érlelésű malátawhiskyk házasításával készülő whisky különlegesség, míg a hagyományos skót blended whiskykben a gabonawhiskyk is fontos szerephez jutnak.
A zöld címke is a frissességre, a természet elemeit felvonultató illat- és ízvilágra utal.
4. Ír Whiskyk
Bushmills 4cl=650 Ft
Az Ír whiskey rajongói a sima, könnyed ízeket kedvelik, melyek a háromszoros lepárlás eredményeképpen az ír whiskeyk sajátossága.
A Bushmills Ír Whiskey az ‘Old Bushmills Distillery’ – mely a világ legöregebb engedéllyel működő whisky lepárlója – eredeti és legismertebb párlata.
A BUSHMILLS ORIGINAL single malt (maláta) és single grain (gabona) whiskeyk keveréke. A gabona whiskey-t minimum 5 évig érlelték tölgyfahordókban. Ennek köszönheti ez az ital az aranyló színét, valamint könnyed, de mégis egyértelmű és egyedi karakterét. Ehhez az érlelt gabona whiskeyhez keverik később a single malt whiskeyt, hogy az ital ízei még kiegyensúlyozottabbak legyenek. A keverékhez használt maláta whiskey sajátossága a tőzegfüst teljes hiánya. Ez a füstmentes – meleglevegős – maláta szárítás és a háromszoros lepárlás eredménye ez a tökéletesen sima, lágy és különösen könnyed whiskey.
Green Spot 4cl=1400 Ft
A Green Spot egyike annak a két máig is fellelhető Pure Pot Still whiskeynek (a másik a Red Breast), mely még követi az eredeti ír whiskey főzés hagyományát, azaz a lepárlásnál malátázott és nem malátázott (un.zöld) árpát is felhasználnak, ezzel egyfajta acélos élt adva a nedűnek, ugyanakkor olajosabb, ízesebb, zamatosabb jelleget. Igazi különlegesség!
Jim Murray whisky szakíró szerint: ‘Vitathatatlanul a világ egyik legnagyszerűbb whiskey-je!’
Jameson 5 Pdd 4cl=650 Ft
John Jameson 1780-ban alapította meg saját whisky lepárlóját Dublinban.
Írország gazdagon termő vidékeiről érkezett a létező legfinomabb árpa és a kristálytiszta víz. Ezek a természetes alapanyagok pontosan 3-szori lepárláson mennek keresztül, hogy létrehozzák azt a természetes, sima whiskey-t, amit úgy hívunk: ‘A Jameson’!
Tullamore Dew 4cl=650 Ft
Írország egyik legkedveltebb és legismertebb whiskey-ét, a Tullamore Dew-t először 1829-ben párolták egy Offaly nevű eldugott kis ír faluban. Nevét egy korai lepárlómestertől (Daniel E. Williams – DEW) kapta.
A 3x-os lepárlással készült és 12 évig tölgyfa hordóban pihent párlat különlegesen bársonyos ízű, citrusos nedű.